Hogyan csináld

Különleges termékeink időnként különleges felhasználási módot igényelnek. Több olyan anyagunk van, ami korábban még nem is létezett, például dekor pasztával ebben a formában még valószínűleg nem is találkoztál, vagy a festékpigmentek felhasználása sem biztos, hogy elsőre egyértelmű. Ebben a menüpontban a termékeink, anyagaink felhasználásával kapcsolatos tippeket és ötleteket adunk, így elég lesz csak az alkotással foglalkoznod, nem kell kikísérletezni a felhasználási módot.Színezett fuga készítése UnikromGlow dekor pasztákkal


Az elmúlt években igen nagy igény mutatkozott a csempék közötti fugák színezésére, sötétben világítóvá tételére. Csak a pigmentjeinket használva, vagy akril alapú hobbi festékünkkel kenegetve mindig maradtak hiányosságok, vagy a kivitelezés nehézségéből, vagy a végeredmény tartósságából adódóan. Ez a felhasználási terület megoldást kívánt, ami most meg is született az Unikrom termékcsalád dekor pasztáinak képében. A csempézett felületek fugái idővel beporosodnak, vagy a szappanos tisztálkodószerek lerakódásokat okoznak rajtuk, ami nem túl esztétikus látvány. A vásárlói igényeknek eleget téve kifejlesztettük dekor pasztáinkat, ezekkel a fuga-renoválás egészen egyszerű lett, de ami a legfontosabb, hogy rendkívül látványos effektet adhatunk a felületnek.Mielőtt nekilátsz a fugák színezésének, a korábban említett lerakódásokat el kell távolítani, mert ezek a paszta tapadását erősen csökkentik. Egy megfelelő szélességű, lapos csavarhúzóval könnyen megteheted ezt, húzd végig néhányszor a fuga felületén és közben ellenőrizd, hogy annak eredeti színe előtűnjön teljes szélességben, csempétől csempéig. Az sem baj, ha pár millimétert mélyítesz rajta. Miután végeztél a tisztítással, egy nedves ruhával, vagy kefével távolítsd el a keletkezett port. A következő lépésben sokat könnyítesz a saját dolgodon, ha következő lépésként ragasztószalaggal a fugák mentén kitakarod a csempe felületét közvetlenül a széléig, esetleg egy milliméterrel beljebb, így nem kell utólag kapargatni róla a felesleges, kikenődött pasztát. Ezután az ujjaddal, vagy valamilyen gumilappal kend a résekbe a dekor pasztát. 
Első mozdulatként jól belenyomva, hogy az alapfelülethez minél jobban hozzátapadjon, illetve hogy buborék sehol ne maradjon. Hagyd megszáradni, és ha kevésnek gondolod a világító hatást, vigyél fel egy újabb réteget az előző módszerrel. Az ujjad nyomását változtatva tudod szabályozni azt, hogy a paszta milyen szintbe kerüljön a csempe felszínéhez képest. A paszta száradás közben veszít a térfogatából, bele fog simulni a résbe, felvéve annak alakját, tehát az előzetes tisztításnál ügyelj az egyenletes alapfelület kialakítására. Néhány méter elkészítése után az ujjad és a szemed már rá fog állni a műveletre, a felvitel egyenletes lesz. A ragasztószalagot még száradás előtt távolítsd el, vagyis 10 percen belül. Száradás után egy rugalmas, gumiszerű felületet kapunk, ami jól ellenáll a víznek, vagy akár oldószereknek is.


A teljes száradás rétegvastagságtól függően 2-3 nap, de víz érheti már 24 óra után is.

Azt tudnod kell, hogy az alap fuga minősége meghatározza a dekor paszta tartósságát, ugyanis egy régi, könnyen málló fugaanyag el fogja engedni azt, hiába jó a tapadása. Ha bármi okból sérül a fuga felülete, egyszerűen csak ismételd meg a fent leírt eljárást az adott szakaszon.

Figyelem! Az UnikromGlow dekor paszták nem úgy viselkednek, mint a hagyományos cement alapú fugázó anyagok. Ha például gumilappal húznád át az egész csempén a gyorsabb haladás kedvéért, akkor a csempe felületéről - főleg száradás után - nehéz lesz eltávolítani az anyagot. Nem lehet egyszerűen nedves ruhával letörölni. Ha olyan helyre kerül ahonnan el kell távolítani, azt száradás előtt vízzel megteheted, de száradás után hígítóval moshatod csak le.
Mivel a fugát nem teljes mélységben viszed fel, a dekor paszta kiadóssága nagyon nagy, a 100 grammos kiszerelés egy teljes fürdőszobára elég lehet, főleg ha csak mintát készítesz a négyzetrács mentén. A foszforeszkáló pasztáknak világosban sárgás-zöld színük van, sötétben pedig élénk neonzöld vagy vízkék.
Kreatív falplasztika készítése polisztirol lap és foszforeszkáló festékek segítségével

Különböző vastagságú polisztirol lapokból válaszd ki a megfelelőt. Mi ebben az esetben 2 cm vastagságú lapot használtunk fel. Érdemes 5 cm vastag lappal kombinálni, mert a végeredmény sokkal látványosabb lesz. A lapok darabolásánál figyelj arra, hogy a polisztirol gyöngyök könnyen kiszakadhatnak az élek mentén, ezért próbáld óvatosan és kevés fizikai erőt kifejtve vágni. Ha nincs kimondottan erre a célra való eszközöd, egy fűrészkés, vagy dekopír fűrész megfelel. A lapkák kivágása után jöhet a festés. Használhatsz UnikromGlow foszforeszkáló festéket, vagy UnikromGlow foszforeszkáló dekor pasztát. Több réteg felvitele mindkét anyag esetében szükséges lehet. A festék száradása után elkezdheted a lapok falra rögzítését. Mi átlátszó szilikont használtunk. Elég 4 apró pötty a sarkokba, és már készen is van. A szilikon mellett szól még az is hogy később könnyedén el lehet távolítani a falról. A kívánt elrendezés érdekében érdemes a lapokat még a ragasztás előtt a földön elhelyezni és addig próbálgatni, míg a neked tetsző elrendezés létrejön.