gyöngyház

gyöngyház

A gyöngyház pigmentek alapja egy mika nevű anyag, ami egy lemezes szerkezetű, ásványi eredetű csillám. Ezt bevonják különböző fém-oxidokkal, mint például titán-dioxid (TiO2), vagy vas-oxid (Fe2O3). Ennek a bevonatnak a vastagsága szigorúan szabályozott. A mika-lemez alacsonyabb és a titán-dioxid magasabb fénytörés-mutatója miatt a fény a gyöngyház pigment lemezke felületén megtörik és a két réteg vastagságától, valamint a fém-oxidtól függő színben jelenik meg.

E két paramétert és a lemezke méretét változtatva többszáz féle színárnyalat és effektus hozható létre, mely megőrzi jellegét bármilyen felületre való felhordás után is. A végső látványt még további két tényező befolyásolja; az egyik a felület alapszíne, amire a gyöngyház réteg kerül, illetve a hordozóanyagba kevert gyöngyház pigmentek mennyisége is. Ebből kifolyólag a variációk száma gyakorlatilag végtelen.

A lemezkékre vetődő fény részben visszaverődik, részben továbbhalad a mélyebben lévő lemezkék felé, majd egy része onnan is visszaverődik, illetve halad tovább. A különleges színátmenetes hatást az határozza meg, hogy milyen szögből nézünk a lemezkéről visszaverődő fényre, a mélység érzetet pedig a bevonat-réteg különböző rétegeiből érkező fénysugarak idézik elő. A lemezkék felületének különösen simának kell lennie, mert a fény csak így tud tökéletesen visszaverődni róluk és csak így kaphatjuk meg a kívánt hatást.